Svar på frågor om vårt nya parkeringsystem-img

Svar på frågor om vårt nya parkeringsystem

Det nya parkeringssystemet Autopay gör att ingen p-skiva, bom eller biljett behövs, istället läser en kamera av registreringsnumret på bilen vid in- och utfart. Den känner av hur länge bilen stått parkerad.
Du behöver inte längre fundera på kontrollavgifter, utan endast betala för den tid som bilen står parkerad. När du lämnar garaget har du fyra olika betalsätt att välja på.

 1. Vad innebär Autopay-systemet?
  Svar: Det är ett enkelt parkeringssystem utan p-skiva, bommar och parkeringsbiljetter. Det fungerar ungefär som trängselskatten, när du åker in på parkeringen registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar. En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering, om du inte har valt att avsluta din parkering i betalautomaten.Det bästa med systemet är att du aldrig behöver oroa dig för parkeringsböter.
 2. Vad kostar det att parkera?
  Svar: Parkeringstaxor gäller måndag t.o.m lördag. Första timmen är alltid kostnadsfri, därefter kostar det 20 kr per påbörjad timme. På söndagar är det fri parkering som vanligt.

  0 kr / 0–60 min
  20 kr / påbörjad timme efter 1h
  Maxtaxa 80 kr/dygn (39 kr tillkommer om du väljer faktura som betalningsmetod)

  Du står alltid gratis första timmen från att du kör in i parkeringshuset. Varje påbörjad timme efter det debiteras du med 20 kr. Det innebär att om du står parkerad i 1 timme och 1 minut så kostar det lika mycket som att du står 1 timme och 59 minuter. Står du 2 timmar och 1 minut blir således priset 0 kr (första timmen) + 20 kr (andra timmen) + 20 kr (påbörjad tredje timme) = 40 kr totalt.

 3. Hur betalar jag?
  Svar: Det finns 4 olika betalalternativ.
  Betalautomat– Betala med kort i betalautomaten när du lämnar parkeringen. Du har sen 15 minuter på dig att åka ut ur garaget. Betalautomater hittar du på Plan 2 (vid Gräddhyllan) i parkeringshuset, och Plan 1 vid Kjell &co
  Betala i efterhand – Betala i efterhand med kort inom 48 timmar på www.autopay.io
  Automatisk betalning – Koppla ditt kort på www.autopay.io så dras parkeringsavgiften per automatik varje gång du parkerar i en Autopay-anläggning.
  Faktura – Om du inte gör något av ovan alternativ skickas en faktura till fordonsägaren. Fakturaavgift på 39kr tillkommer.
 4. Är det gratis parkering på söndagar?
  Svar: Ja, på söndagar är det gratis parkering på Commerce.
 5. Jag vill betala inom 48 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag?
  Svar: Du skapar ett konto på autopay.io och under ”Betalkort” kan du enkelt ansluta ditt kontokort för automatisk debitering. Du kan lägga till två kort i din profil och välja vilka fordon som ska ha automatisk betalning med vilket kort. Du kan också stänga av automatisk betalning för specifika fordon. Att ha två betalkort innebär inte att pengar dras från det andra om det uppstår problem med det första. I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk betalning i alla Autopay-anläggningar. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering på plats i betalautomaten. Alla kvitton för köp genom automatisk debitering hittar du under ”Kvitton”. All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning. Bensinkort fungerar ej. När du registrerar ett kort reserveras 1kr på ditt konto men debiteras inte, det är gratis att registrera kortet.
 1. Jag vill registrera automatisk betalning med kort, hur fungerar det?
  Svar: Du skapar ett konto på autopay.io och under ”Mina betalkort” kan du enkelt ansluta ditt kontokort för automatisk debitering. I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk betalning i alla Autopay-anläggningar. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering på plats i betalautomaten. Alla kvitton för köp genom automatisk debitering hittar du också under ”Mina betalkort”. All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning. Du kan endast registrera ett kort och måste verifiera det med Mobilt BankID. Bensinkort fungerar ej. När du registrerar ditt kort reserveras 1kr på ditt konto men debiteras inte, det är gratis att registrera kortet.
 2. Jag har skapat ett konto, men jag vill byta bil.
  Svar: Om du byter bil är det viktigt att du tar bort det registreringsnumret från ditt registrerade konto och uppdaterar med ett nytt. Annars kommer du att fortsatt bli debiterad för den bilens parkeringskostnader om du har lagt in ditt kort under ”Mina betalkort”. Byta bil gör du under autopay.io och ”Mina bilar”.
 3. Hur fungerar det om jag har en företagsbil?
  Svar: Om du har en företagsbil där företaget står för alla dina bilkostnader kan du registrera ditt företagskort på autopay.io och alla parkeringsavgifter dras automatiskt från det registrerade kortet varje gång du parkerar i garaget.
 4. Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar?
  Svar: Om du leasar en bil så faktureras det företag som äger bilen, de i sin tur brukar debitera den som hyrt bilen. Besöker du garaget med hyrbil kan du betala avgiften direkt i betalautomaten, eller betala din avgift online inom 48 timmar på autopay.io.
 5. Hur mycket är fakturaavgiften på?
  Svar: 39kr
 6. Vad tar kameran bild på?
  Svar: kameran tar bara bild på registreringsnumret, ingenting runtomkring. Vi följer GDPR.
 7. Vad säger GDPR?
  Svar: Tillstånd för kameraövervakning behövs ej. Bilder sparas endast i 90 dagar för de kunder som faktureras men tas bort direkt när du betalat din parkeringsavgift.
 8. Hur fungerar registreringen?
  Svar: När du kör in och ut ur garaget läser kamerorna av din bils registreringsnummer och mäter av hur länge du har varit inne i garaget. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och vilket belopp du har att betala.
 9. Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan?
  Svar: Fakturan skickas till fordonets ägare.
 10. Hur fungerar det med utlandsregistrerade bilar?
  Svar: Beroende på vilket land bilen kommer ifrån kan vi skicka faktura till bilens ägare, bäst är att betala i betalautomaten.
 11. Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen?
  Svar: Alla registreringsnummer som blir avlästa får betala parkering inklusive motorcyklar och mopeder. Det sitter kameror som läser av även bakskylten om det bara finns en nummerskylt bak.
 12. Jag glömde ta kvitto i betalautomaten, vart kan jag vända mig om jag behöver det i efterhand?
  Svar: Behöver du kvitto i efterhand får ni kontakta vår parkeringsleverantör Parkman på info@parkman.nu, eller 08-734 90 00, har du ett konto i autopay.io finns alla kvitton där.

* Kontrollavgift (p-böter) kan fortfarande skrivas ut om parkering avsedd för rörelsehindrade nyttjas utan tillstånd, om parkering sker i lastzon eller annan plats icke avsedd för parkering.

03 okt 2022